Straff

Bildkälla
 
Nu har jag läst ut Straff av en viss Paula Polanski, översatt av Håkan Nesser. Men vem som egentligen har skrivit boken tycker jag känns oklart. Boken börjar med att författaren Max Schmeling kontaktas av en bekant från sina ungdomsår vid namn Tibor Schittkowski. Tibor är döende i ALS och vill be Max om en sista tjänst. Tibor har räddat livet på Max vid två tillfällen när de var unga och menar att Max är skyldig honom en gentjänst för detta. Tibor överlämnar en redogörelse för sitt liv som Max får i uppdrag att läsa och får därigenom en bild av det är Tibor vill be honom om. En kvinna som figurerar i denna text, Kristiana Henkel, får Max att se tillbaka på sitt liv och sina förhållanden. Som läsare får man i takt med att Max får reda på mer en klarare bild av vad som har hänt.
 
Ur "Straff": Välkommen, min vän. Tänk att allting, varenda sak och företag, tar längre tid än vi inbillar oss. Utom själva livet, där är det tvärtom.
 
Jag tyckte att den här boken var lättläst och fram till ungefär de sista 30 sidorna väldigt spännande. Historien är intressant uppbyggd då man som läsare hela tiden får lägga ett pussel av de bitar man får genom berättelsens gång. På slutet tycker jag dock att det blir lite utdraget och krystat när alla trådar ska flätas ihop. Men jag vill enda rekommendera den här boken då den har ett bra flyt och är annorlunda läsning som absolut har en intressant historia att berätta. Författaren som enligt omslaget ska heta Paula Polanski är även en av karaktärerna i boken, och där en pseudonym. Jag tror även att Paula Polanski är pseudonym i verkligheten för en viss Håkan Nesser.

Värdshuset

Bildkälla
 
Då har jag läst ut Värdshuset av Nora Roberts. Längtar tills på onsdag när jag får mina glasögon, för snart orkar jag inte läsa mer glasögonlös. Boken utspelar sig i den lilla orten Boonsboro i Maryland. Bröderna Montogomery är drivande i renoveringen av en gammal byggnad som ska bli ett vackert värdshus. Beckett Montogomery och Clare Brewster, som arbetar i en bokhandel, fattar tycke för varandra och inleder ett förhållande. Man får följa hur renoveringen av värdhuset går framåt och hur Boonsboros invånare samspelar med varandra. Allt skulle varit frid och fröjd om det inte vore för Clares stalker, Sam Freemont, som inte kan släppa taget om Clare och trakasserar henne.
 
Jag tyckte att den här boken var helt okej, det är såklart inget mästerverk när det gäller handling eller hur den är skriven. Det är trevlig och lättsam läsning, men jag tror inte att jag kommer att läsa fortsättningen då det inte känns som att jag får ut så mycket av den här typen av böcker. Ibland är det nästan löjligt romantiskt och problemfritt i boken. När Roberts skriver om renoveringen av värdhuset tycks det som att de har en obegränsad budget och förhållandet mellan Beckett och Clare är väldigt sockersött och orealistiskt. Men jag vill ändå inte såga den här boken för jag tycker att den är precis så som jag hade förväntat mig, och vill man helt enkelt inte läsa den här typen av bok så behöver man ju inte göra det. Men nu är jag sugen på att läsa något mer fängslande med en mer välskriven historia. ;-)

Här var det tyst

Ja, det har inte blivit så värst mycket bloggande helt enkelt för att det inte har blivit så värst mycket läsande på sistone. Jag har jobbat och i helgen var jag i sommarstugan i Haverdal och imorgon börjar Way out west. Och på måndag börjar jag mitt nya jobb (!!!) på Konstbiblioteket, så det finns inte så mycket tid över till läsning just nu tyvärr. Dock har jag kommit mer än halvvägs i boken jag läser just nu; Värdshuset av Nora Roberts. Jag vill inte skriva för mycket redan utan vill avsluta boken innan jag ger mitt omdöme, men det är väldigt trevlig och lättsam läsning som passar bra just nu. Hemma på golvet ligger även tegelstenen Flickan från ingenstans av Justin Cronin som jag tänkte skulle bli nästa läsebok. Sen vill jag läsa fler böcker av Håkan Nesser. Har fortfarande kvar känslan från Levande och döda i Winsford och tänkte att jag skulle ge mig på hans storstadstrilogi som inleds med Maskarna på Carmine Street. Sen vill jag läsa Kvinnan på tåget av Paula Hawkins också. Bah. För många böcker och för lite tid.