Miras Martin

Bildresultat för miras martin
 
"Miras Martin" av Anna Ehring
Hcg
2017
 

Mira bor med sin mamma i en hyreslägenhet. Hennes pappa bor långt bort i en annan stad och Mira saknar honom ofta, men hon tycker om att umgås med sin mamma och de brukar hitta på mysiga saker, som att gå ut i skogen och ha med sig matsäck och gå till affären på lördagar och köpa godis. Hennes mamma tjänar inte så mycket pengar så Miras mormor kommer ibland hem till dem med matkassar när hon har handlat på extrapris. Mira går i skolan och sitter bredvid en tjej som heter Ina. De flesta tror att de är bästisar, men Mira tycker att Ina oftast är sur utan anledning och ställer för många frågor, t.ex. om varför det är så tomt i Miras kylskåp. Mira tycker bäst om att umgås med Martin, som hon är kär i. Men hon låtsas att hon inte är det eftersom alla andra är det, och att Martin umgås med henne för att han tror att hon inte är kär i honom. De har en hemlig koja i skogen som de brukar vara i på helgerna, men i skolan umgås de nästan inte alls. Mira funderar mycket på varför hon gillar Martin så mycket, och varför hon stör sig på Ina. Men det värsta hon vet är strumphål! Hon klarar inte av att ha på sig strumpor med hål i, då går hon hellre utan strumpor.

Detta är en mysig bok som handlar om hur det kan se ut i vardagen. Den handlar om hur det är att vara kär men inte våga säga det. Hur det är när man har en kompis som man stör sig på, men som man måste försöka komma överens med eftersom man ses varje dag. Hur det är att ha skilda föräldrar och inte så mycket pengar. Mira är dessutom en rolig och härlig tjej, det är kul att få hänga med henne i denna boken.

Spionen på spökskolan

Bildresultat för spionen på spökskolan
 
"Spionen på spökskolan" av Jesper Lundqvist
2017
Hcg SKRÄCK
 

Silas upptäcker en dag i skolan att hans hand blivit osynlig. Han blir skräckslagen och springer ner i skolans källare för att gömma sig. Där träffar han på skolans vaktmästare, Vingela. Hon är en märklig figur och det är inte alltid man förstår vad hon pratar om. Men det verkar som att hon lägger märke till vad som har hänt med Silas hand. Dagen därpå stannar Silas hemma från skolan, han är rädd att han ska bli osynlig igen. När det ringer på dörren står vaktmästare Vingela där. Hon stiger på och börjar berätta om skolans historia. Skolan som Silas går på heter Algbackaskolan, men enligt Vingela hette den ursprungligen Galgbackeskolan eftersom den ligger på en gammal galgbacke. En galgbacke är en sådan som man hängde brottslingar på förr i tiden. På natten blir Algbackaskolan en skola för spöken och enligt Vingela finns det mycket som tyder på att Silas är ett spöke. Förutom en liten detalj, han är ju inte död! Silas ska i alla fall börja gå i skolan på natten tillsammans med spökena. Visst är det lite annorlunda att gå i skolan tillsammans med spöken, men Silas vänjer sig och hittar snart nya vänner. Det går bra för Silas i de teoretiska ämnena, men desto sämre i de praktiska. Svävning, ändra skepnad, förvandla dig till dimma och att göra sig osynlig. Silas blir kallad till den hemlighetsfulla och skrämmande rektorn som aldrig brukar visa sig. Rektorn har börjat misstänka att Silas inte är ett riktigt spöke. Han tror att Silas är en spion. Silas försöker att ta sig ur knipan och på något sätt börjar rektorn istället rikta misstankarna mot Vingela som tog dit Silas från början. Även Silas är osäker på om han kan lita på Vingela. Har hon goda avsikter eller döljer hon något?

Det här är en mysig och rolig bok, som ger sken av att vara läskig, men som mest är spännande att läsa. Det kommer att komma en fortsättning.

Kampen mot superbitcharna

Bildresultat för kampen mot superbitcharna
 
"Kampen mot superbitcharna" av A. Audhild Solberg
2016
Hcg
 
Anne Bea går i sjuan och tillhör inte de populära i klassen. Tvärtom är hon ständigt utsatt för de taskiga tjejerna Thea, Ronja och Shirins kommentarer. Anne Bea är albino, vilket innebär att hon har väldigt ljus hy och blekt hår. Hon har dålig syn och flackar ofta med blicken. Anne Bea kallar de taskiga tjejerna för superbitcharna. Men som tur är har Anne Bea Nils som är hennes bästa och enda vän i skolan. Hon är hemligt kär i Magnus som är ihop med Ronja, men trots det har hon en känsla av att han kanske gillar henne ändå. Snart ska det arrangeras en talangjakt på skolan och Anne Bea får veta att Magnus ska spela med sitt band, Thea ska sjunga och resten av tjejerna i klassen ska dansa. Alla utom hon. När hennes moster Mona får reda på hur det ligger till inleder hon något som hon kallar för Operation Taco. Hon menar att Anne Bea måste sätta dit de där tjejerna. I smyg börjar Anne Bea och Nils öva på ett eget nummer till talangjakten, men de måste vara diskreta. Thea lägger märkte till det mesta och om hon får reda på det kommer hon att göra livet ännu surare för Anne Bea. 
 
Detta är en riktig feelgood bok för mellanåldern. Det är alltid mysigt och inspirerande att läsa om hur en underdog lyckas med att förverkliga sig själv och stå upp för den men är. Sedan kan jag tycka att det är onödigt att ordet bitch förekommer i bokens titel, men boken är bra och detta är precis en sådan bok som jag själv hade älskat att läsa när jag var 11 år.