När kejsaren var gudomlig

 
Bildkälla
 
En japansk kvinna i Berkley, Kalifornien läser ett anslag om att alla japanska amerikaner ska packa sina tillhörigheter och bege sig av. Året är 1942 och Pearl Harbor har precis attackerats av japanska trupper, vilket har gjort de till fienden. Kvinnan packar och ger sig iväg med tåg tillsammans med sina två barn till ett interneringsläger i Utah. Där väntar långa timmar av rädsla och oro över vad de ska komma tillbaka till och hur det ska gå för barnens pappa. När kriget är slut och familjen återvänder till sitt hem i Berkley har mycket förändrats.
 
På endast 167 sidor utspelar sig denna roman, som jag snarare skulle vilja kalla novell. Språket är väldigt lågmält och avskalat och jag har svårt att ta till mig berättelsen i det här sparsmakade formatet. Själva handlingen är intressant men jag hade hellre läst en längre roman där framförallt karaktärerna fick ta mer plats. Gillar man en mer lågmäld berättarstil tror jag att man tycker om den här boken, för jag har läst andra recensioner efteråt om den och många verkar tycka att den är jättebra. Men det var inget för mig, tyvärr.

Livet efter dig

Bildkälla
 
Nu har även jag äntligen läst en bok av Jojo Moyes. Livet efter dig handlar om hur Lou Clark tar jobbet som assistent åt Will Traynor som har blivit förlamad och rullstolsbunden i samband med en trafikolycka. Lou kommer ifrån en familj där de inte har det speciellt gott ställt och det är när hon förlorar sitt gamla jobb på café som hon blir tvungen att söka något nytt och till slut får jobbet som assistent. Will har tidigare levt ett aktivt och äventyrligt liv och har svårt att acceptera sin nya, begränsade livsstil. Lou tror till en början att jobbet enbart handlar om att hålla Will sällskap om dagarna, men vad hon inte vet om är att Will är självmordsbenägen och den tiden som hon ska arbeta som assistent är den tid som Will själv valt att leva innan han vill avsluta sitt liv. När Lou får reda på detta förändras allt och hennes jobb får en helt ny innebörd.
 
Det är alltid svårt att ha egna åsikter om en bok som man redan har hört så mycket om. I mitt fall har jag hört både bra och mindre bra om den här boken. Det jag tycker är att boken är väldigt lätt att hänga med i och har ett bra flyt, nästan så att den är lite filmisk. Det är inga långa redogörelser eller beskrivningar av saker utan den är lättsmält. Dock tycker jag nästan att det blir ett problem när boken ändå tar upp ämnen som självmord och aktiv dödshjälp. Jag tycker såklart att man ska få skriva om vad man vill, men jag tycker personligen inte att det går ihop att skriva en chiclit-bok om det ämnet. Efter att jag har läst boken känner jag inte att jag vet mer om hur det är att vara förlamad och rullstolsbunden, utan det känns som att författare kanske inte heller är så insatt i ämnena hon valt att skriva om och därför inte går in mer på djupet. Tveksamt om jag kommer att lägga ner tid på att läsa någon mer bok av Jojo Moyes, även om jag har hört att andra böcker av henne är bättre.

Bortom glastaket

 
I den här boken finns intervjuer med 26 kvinnor som alla har varit i ledande positioner i sitt yrkesliv. Kvinnorna berättar om deras drivkrafter, motgångar, vinster och allt möjligt som har med ledarskap och karriär att göra.
 
Det var väldigt intressant att läsa den här boken, speciellt då jag själv tar mina första, stapplande steg som nyexaminerad bibliotekarie och är på väg ut i arbetslivet. Föga förvånande tyckte jag det var lite extra intressant att läsa om typiska fallgropar när man är ung och ny, där fanns det mycket att känna igen sig i. Annars tyckte jag att det var intressant att få kvinnors perspektiv på ledarskap. Det var stor betoning på hur viktigt det är att arbetsplatsens värderingar matchar med ens egna och att det är väsentligt att tänka helhet när det gäller att få ihop arbetsliv och privatliv. Man kan inte bara prata om arbetslivet och utesluta det som händer utanför. Ytterligare en grej som tyvärr även 2015 inte är en självklar del är stödet från sin partner och hur viktigt det är, vilket vissa av kvinnorna har upplevt brister när de börjat göra karriär. Jag rekommenderar den här boken till alla som vill ta del av ledande kvinnors erfarenheter av hur det är att ta sig fram mot de högre positionerna.