Summering

Fram till mitten av juni i år så pluggade jag, skrev uppsats och tog min kandidatexamen som bibliotekarie. Det blev alltså inte så mycket läst första halvan av året, men jag tycker att nu det senaste har jag tagit igen litegrann i alla fall. I denna summering av bokåret 2015 tänkte jag lyfte fram de böcker som jag gillat bäst och som på något sätt gjort avtryck hos mig. 
 
 
En av de böcker jag ändå tog mig tid att läsa under en tid av intensivt pluggande var Mördarens apa av Jakob Wegelius som vann förra årets Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok. Berättelsen utspelar sig i Lissabon och själva berättaren är gorillan Sally Jones som är maskinist på landskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän sjömannen Chiefen blir inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Chiefen blir oskyldigt dömd för ett mord och Sally Jones får klara sig på egen hand för att kunna bevisa hans oskuld. Även om själva handlingen har bleknat lite då det var ett tag sedan jag läste den minns jag den här boken med värme. Den var spännande, charmig och välskriven. 
 
 
En annan bok som jag läste tidigare i år var In i labyrinten av Sigge Eklund. Boken handlar om hur elvaåriga Magda Horn försvinner och misstankarna direkt riktas mot pappan, förläggaren Martin. Mamman Åsa är psykolog. I och med försvinnandet och oklarheterna kring vad som hänt förändras deras relation. Jag tyckte att den här boken var riktigt intressant och spännande. Försvinnandet var så oförklarligt och man känner verkligen hur de inblandade lider av denna ovisshet. Slutet är lite oklart, jag var tvungen att googla för att förstå vad som hade hänt, men det finns i alla fall en upplösning.
 

Året är 1938 och advokaten Claes Thune samlas tillsammans med sina gamla vänner i Onsdagsklubben i Helsingfors för att dricka och diskutera politik. Thune är frånskild och lever ett stillsamt liv. För att få hjälp med advokatbyrån anställer han Matilda Wiik som sekreterare. Fru Wiik är duktig på sitt jobb men plågas av fruktansvärda minnen från inbördeskriget. När hon hjälper till vid ett av Onsdagsklubbens möten träffar hon någon där som väcker de otäcka minnena ännu mer till liv. Jag gillade den här boken mycket på grund av de fina personporträtten. Kjell Westö är en duktig berättare. Dock saknade jag lite dramatik, handlingen tuggar på men jag önskar att det hände liiiite mer. Dock ett viktigt ämne, jag var väldigt dåligt insatt i finska inbördeskriget innan och efter att ha läst Hägring 38 vet jag i alla fall lite mer om det.
 
 
Läs mitt inlägg här om boken. Detta är en av mina starkaste läsupplevelser i år. Tyckte att den här boken var väldigt stark, spännande och mystisk. Stort plus för de fina miljöbeskrivningarna.
 

Läs mitt inlägg här om boken. Detta är en bok som nästan har växt efter att jag läste ut den. När jag tänker tillbaka på den så har jag ett väldigt bra minne av boken. Även om det handlar om råa och brutala brott så fanns det en fin stämning i boken och runt karaktärerna som jag tyckte var speciell. Sen var själva gåtan väldigt spännande och annorlunda, tycker jag. Jag ska absolut försöka ta mig tid att läsa mer Stieg Larsson nästa år.
 
De senaste böckerna jag läst; Kvinnan på tåget, Det är något som inte stämmer och den bok jag håller på att läsa just nu, Försoningen, kommer jag såklart att ha väldigt färskt i minnet nu i slutet på 2015 så jag har helt enkelt valt att bara ta med de böcker i denna årssummering som faktiskt lämnat ett längre avtryck. De böcker jag läser härefter skriver jag bara vanliga recensioner om. Jag har valt att fokusera på bra läsminnen men kan passa på att höja ett varningens finger för två bottennapp i år, ingen av de läste jag ens ut. Den första är Mazerunner - I dödens labyrint. Kass översättning till att börja med (har inte läst på engelska, men på svenska lät det jättefånigt), tråkiga, stereotypa könsroller och seg handling. Försökte läsa denna ganska länge, men gav tillslut upp. Gäsp! Och nummer två blir Tillbaka till henne. Börjar jättebra men så flummas handlingen bort (enligt mig) och blir till någon slags tjatig reinkarnationshistoria om olycklig kärlek med gubbhumor.
 
Vilka är era starkaste läsminnen från i år?
 
 

Det är något som inte stämmer

 
Denna bok handlar om Petra Wallin som för cirka ett år sedan gått igenom en skilsmässa. Petra söker sig till det norrländska, öde fjället och vikarierar som stugvärd. Hon behöver komma bort från Stockholm och jobbar där också på sin nya bok som handlar om det krossade äktenskapet. Hennes man Anders har lämnat henne efter 15 års äktenskap för sin programledakollega Klara Bohman. Det börjar med att Petra märker hur Anders tar avstånd från henne och är frånvarande. De pratar inte längre med varandra och sättet han rör vid henne på känns avigt och motvilligt. Petra konfronterar honom men han förnekar alla anklagelser, tills så katastrofen är ett faktum. Det spelar ingen roll vad Petra säger, Anders har redan bestämt sig. Han vill inte ha med henne att göra.
 
Jag tycker att detta är den starkaste Martina Haag-bok som jag har läst. Hennes tidigare böcker är ju i en helt annan genre; feelgod när det är som knasigast och lättsammast. Det här är såklart något helt annat, även om man kan skymta Haags humor här och var i en naturligtvis svår och mörk historia. Jag är imponerad av att Haag lyckas skriva om det här fruktansvärda sveket och ämnet på ett så rent och öppet sätt. Hon lyckas sätta ord på riktigt smärtsamma saker. Alla som har blivit dumpade, känt sig svikna och känt att man har kämpat så mycket för någonting som sedan skulle visa sig vara förgäves kommer att känna igen sig. Jag tycker att den här boken säger något, inte bara om otrohet, utan just om den här känslan av att bli sviken av någon som man trodde att man kunde lita på. Självklart ser man Martina Haag, Erik Haag och Lotta Lundgren framför sig, det är inte särskilt välmaskerat. Men jag gillar också detta, att Martina Haag berättar det så som det var för henne. Hon är inte skyldig någon att hålla skenet uppe eller låtsas om att det inte var så farligt. Jag skulle kunna skriva mycket om det här ämnet, Martina Haag och den här boken. Läs den!
 

Jag är en tjuv

Jag är en tjuv handlar om Roland som är säkerthetschef på MegaLivs, en stormarknad med varuhuskänsla. Roland är en lite tillbakadragen, ensam person som helst inte gör så mycket väsen av sig. Stormarknaden har problem med svinn och någon får den fiffiga idén att personer som blir påkomna med att snatta eller stjäla får välja på att antingen bli polisanmälda eller få en skylt med texten "Jag är en tjuv" att hänga om halsen medan man står utanför stormarknadens entré. Roland tar fast en kille som visat sig ha försökt stjäla och lägger fram alternativen. Han tror inte att killen kommer att välja skylten, men det visar sig att han gör det. Roland tycker inte att det känns bra att använda sig av metoden och försöker att prata med sin chef och sina kollegor på möten, men utan att få gehör. Men så småningom visar det sig att Roland har lite rätt och en till synes enkel och fiffig idé spårar ur.
 
Jag tyckte att den här boken var helt okej, inte lika bra som God jul som var så väldigt träffande, rolig och genomtänkt. Den här boken tycks utspela sig i samma stad. Jag tycker det är kul att Jonas Karlsson lyfter fram de små sakerna och människorna i vardagen. Här tycker jag dock att poängen saknas litegrann. Visst är det småkul och lättläst, men jag hade nästan velat att romanen var längre. Att han hade broderat ut historien lite, lyft fram fler karaktärer och att man fick en bättre bild av huvudpersonen Roland. God jul tyckte jag var perfekt i det kortare romanformatet men här hade jag velat ha lite mer. Det märks att Jonas Karlsson är van vid novellformatet.