Rädda honom

Bildresultat för rädda honom lagerqvist
 
Rädda honom av Camilla Lagerqvist
2012
Hcg
 
Tawnis morfar har nyligen gått bort. De stod varandra nära och Tawni känner ett stort tomrum efter honom. Hennes mamma föreslår därför att Tawni ska åka och hälsa på sina farföräldrar i England för att komma bort lite och få lugn och ro under sommarlovet. Tre dagar innan hon ska resa börjar hon få konstiga sms. "Bara du kan rädda honom!" står det i smsen. Tawni förstår ingenting. Vem är det som smsar henne och vem är det hon ska rädda? När hon åker tåg genom England för att komma till den lilla by där hennes farmor och farfar bor sitter en äldre kvinna i samma kupé som henne. Plötsligt är hon försvunnen. Men när Tawni kommer fram till sina farföräldrar står kvinnan där och det märks att hon känner igen Tawni. Kvinnan heter Harriet och hon tar med Tawni ut i skogen till en plats där det står ett monument som hedrar de män som omkom i en tragisk båtolycka för 60 år sedan. Bakom monumentet finns en ring med svampar, en häxring. Tawni ställer sig i ringen och plötsligt börjar det susa i hennes öron och hon blir yr. När hon vaknar upp är hon på samma plats, men monumentet är borta. Hon har rest tillbaka i tiden. 
 
Detta är en spännande historia som handlar om kärlek, mod och lite övernaturlighet utan att det blir för mycket. Det är mystiskt och väldigt spännande, man kan inte sluta läsa för man vill veta hur det ska gå. Ju mer man läser desto klarare blir det vem Tawni ska försöka rädda, men det dyker upp många hinder på vägen. 

Den vita döden

Bildresultat för den vita döden camilla lagerqvist
 
"Den vita döden" av Camilla Lagerqvist
2016
Hcg

Den här boken utspelar sig på ett sanatorium. Ett sanatorium är ett speciellt sjukhus som fanns förr i tiden för personer som hade tuberkulos, en lungsjukdom. Julia är tretton år och har tuberkulos och bor på sanatoriet. Hon tycker att det är en enformig vardag med mycket vila, stora portioner mat och obehagliga läkarkontroller. Sanatoriet ligger nära havet i Småland, långt ifrån hennes familj i Uppsala. Hon saknar sina föräldrar och sina syskon. När allting känns som tråkigast dyker plötsligt Luca upp. Han är cirkusartist och har placerats på sanatoriet efter att han har insjuknat i tuberkulos. För första gången i sitt liv får Julia uppleva riktig kärlek. Hon och Lucas möten blir ljusglimtar i en tillvaro som präglas av den ständigt närvarande döden.
 
Detta är en väldigt fin berättelse som verkligen berör en. Trots att den handlar om en så hemsk sjukdom så påminns man om vilken kraft kärlek och vänskap har i svåra stunder.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Bildresultat för konsten att ha sjukt låga förväntningar

”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” av Åsa Asptjärn
2014
uHc

Emmanuel Kent Sjögren går i nian och känner att han har potential att vara någon annan än den han har råkat bli. Han skyller på sin klasskompis Tore som han alltid hänger med. Om inte Tore hade gått i hans klass hade han umgåtts med andra, coolare personer i klassen och kunnat leva livet fullt ut. Men nu går Tore i hans klass och alla ser på dem som ett kompispar som hör ihop. Emmanuel som är ganska hopplös och aldrig klarar av att säga något på ett normalt sätt och Tore som går runt i sina gummistövlar och fiskarkeps. Emmanuel drömmer om något större och önskar att Tore bara kunde försvinna ur bilden ett tag, vilket han en dag plötsligt gör. Emmanuel börjar då umgås med Ammis och den nya tjejen i klassen som han kallar Bianchi. Detta är hans chans att bryta sig fri från Tore och hans egen image som tönt. Emmanuel går på fest med Ammis och Bianchi och han snackar skit om Tore för att markera att han egentligen bara umgås med honom för att Tore inte ska vara ensam. När Tore kommer tillbaka till klassen blir det lite konstigt eftersom Emmanuel har byggt upp så stora förväntningar i sitt eget huvud om hur hans liv hade kunnat vara om han inte var tvungen att umgås med Tore. Hans egen bild av hur hans liv hade kunnat vara jämfört med hur det faktiskt är krockar ganska ordentligt.

Detta är en rolig och underfundig bok om hur man kan känna att vissa saker håller en tillbaka och hur frustrerande det kan vara att folk inte ser vem ens riktiga jag är. Men det är också en bok om vänskap och hur vi så lätt kan ta varandra för givet och inte inser detta förrän vi håller på att förlora personen.