Ut i det vilda

Bildresultat för warriors ut i det vilda
 
"Ut i det vilda" av Erin Hunter
2016
Hcg FANTASY
 
Första delen i serien Warriors. Rost är en huskatt som bor med sina ägare i ett bostadsområde nära en skog. Han trivs helt okej som tam huskatt, men har alltid varit nyfiken på vad som döljer sig i skogen. En dag smyger han ut och träffar då på några vildkatter. De märker att Rost, trots att han är en tamkatt, har en stark kämparglöd och erbjuder honom att gå med i deras klan, Åskklanen. När Rost tas upp i klanen som lärling får han namnet Eldtass. 
I generationer har de fyra kattklanerna delat upp skogen mellan sig och bara jagat på sina egna territorium, men tiderna har förändrats och alla respekterar inte längre reglerna som gäller för klanerna. Särskilt oroande är det att Skuggklanen blir alltmer aggressiv.
Eldtass dras omedelbart med i kampen och känner stor lojalitet för Åskklanens ledare Blåstjärna. Desto mindre säker är han på krigaren Tigerklo. Eldtass misstänker att Tigerklo är beredd att göra nästan vad som helst för att bli förstekrigare i Åskklanen, till och med skada de som tillhör hans egen klan.
 
Detta var en spännande och bra bok, annorlunda att få se världen genom ett par kattögon. Men jag gillade verkligen det! Jag gillar att boken tar upp teman som lojalitet, svek och vänskap. En bra bok helt enkelt! Plus om man är förtjust i missar.Hcg
 
 

Svart vatten

Bildresultat för svart vatten camilla jönsson bokus
 
"Svart vatten" av Camilla Jönsson
2016
Hcg SKRÄCK
 
Agnes spenderar sommarlovet i den lilla byn där hon bor tillsammans med sin mamma och pappa. En dag när Agnes är vid sjön går hon längst upp i hopptornet och tittar ner. Vattnet är helt svart och hon vågar inte hoppa. Plötsligt ser hon något vitt som skimrar där nere i vattnet. Kan det ha varit en fisk? Fast det finns väl inga vita fiskar, eller? På kvällen blir det strömavbrott och Agnes som är mörkrädd drar sig för att gå och lägga sig, men till slut tar tröttheten över och hon är tvungen att försöka sova. Hon hör konstiga ljud och när hon tittar ut genom sitt sovrumsfönster ser hon en skuggig gestalt på garagetaket. Dagen därpå träffar hon Noel som bor i Malmö men som bor i den lilla byn under sommaren med sin familj. Det börjar snart hända konstiga saker. Agnes verkar förföljas av vatten. Det bildas vattenpölar på hennes golv, hon ger ifrån sig fotspår av vatten och när hon ska duscha så slår vattnet plötsligt om från varmt till iskallt. Agnes och Noel försöker ta reda på vad allt detta kan bero på och spåren leder till en pojke som försvann från byn för tio år sedan. 
 
Detta är en lite lagom läskig bok för mellanåldern. Jag är personlig förtjust i böcker som ger en lite mer kalla kårar än såhär, men boken har ändå många bra inslag. Jag hade bara hoppats på ett mer ruggigt slut. 

Yokos nattbok

Bildresultat för yokos nattbok
 
"Yokos nattbok" av Annika Sandelin
2014
Hcg
 
Den här boken handlar om Yoko som går på mellanstadiet. Hon bor med sin mamma och pappa och sina småsyskon Salvador och Frida i en svenskspråkig stad i Finland. Yokos mamma är konstnär och därför har barnen fått namn efter kända konstnärer. Boken är utformad som Yokos nattbok där hon skriver om vad som har hänt under dagarna och vad hon tänker på. I början av boken presenterar hon alla i hennes klass. Hennes bästa kompis heter Anna och tillsammans brukar de leka med dockor i smyg fastän de egentligen är för gamla för det och spionera på äldre damer. De spionerar extra mycket på en dam som de börjar kalla för Mordplaneraren, fast Yoko är tveksam till att hon är så farlig egentligen. Boken handlar om Yokos vardag. Hur hon blir ihopparad med den störigaste killen i klassen när de ska dansa. Hur hon får panik när hennes mamma söker jobb som bildlärare på hennes skola. Hur hennes farfar har en ny gubbvän som han ska gifta sig med, något som Yokos pappa inte riktigt tycker om. Och hur hon och Anna oftast är bra kompisar men ibland tycker olika om saker och då kan bråka lite. 
 
Detta är en finstämd bok om en tjej i 10-12 års ålderns vardag. Det jag saknar är något som skulle göra att boken hade lite mera driv, men den är charmig och stundtals riktigt rolig.