Elon, Plexus och de gömda hundarna

Bildresultat för elon plexus och de gömda hundarna
 
"Elon, Plexus och de gömda hundarna" av Milena Bergquist
Hcg
2017
 
Elon är trött på att vara rädd, trött på att bli retad och trött på att vara ensam. Hans mamma och Henry hade lovat att det skulle bli bättre när de flyttade från Alvesta till Solna och han fick börja i en ny skola, men redan under första dagen blir Elon fälld i skolmatsalen och retad för sin längd. Efter skolan sätter han sig och tittar på tågen och drömmer sig bort. Plötsligt dyker en hund upp och börjar prata med Elon. Elon har aldrig tidigare pratat med hundar, men med den här hunden blir det som bilder i Elons huvud och han förstår vad hunden säger. Hunden säger att han heter Roger och Elon följer med Roger hem till huset där han bor. Rogers husse visar sig vara Plexus, som är gladiator och har varit med i TV-programmet Gladiatorerna. Plexus berättar att Roger från början bodde på ett hundstall där de tar hand om hundar som farit illa. Elon följer med Plexus och Roger till hundstallet när de har öppet hus och träffar en av hundarna som bor där, Bullen. Bullen berättar för Elon att han vet att det finns två hundar som är instängda i en garderob och beskriver en staty som ska finnas i närheten av hundarna. Elon, Plexus och Roger bestämmer sig för att försöka hitta de instängda hundarna, men det blir inte helt lätt. Hur hittar man rätt staty i Stockholm där det finns hur många statyer som helst? Och om någon håller hundar instängda i en garderob blir nog inte den personen så glad om det kommer några och snokar.
 
 
 

Farlig mark

Bildresultat för farlig mark louis sachar
 
"Farlig mark" av Louis Sachar
Hcg
2017
 
Tamaya går i femman på privatskolan Woodridge Academy i staden Heath Cliff som ligger i USA. Till och från skolan har hon alltid följe med Marshall Walsh som går i sjuan. De brukar alltid gå samma väg runt skogen för att ta sig till och från skolan. En dag när de ska gå hem vill Marshall istället att de går genom skogen. Han menar att han vet om en genväg. Tamaya tycker att det känns konstigt eftersom de alltid har gått samma väg och undvikit att gå genom skogen, men hon får inte gå själv för sin mamma så hon skyndar efter Marshall. I själva verket är det så att Marshall vill undvika Chad som alltid hackat på Marshall och nu har sagt att han ska slå ner honom vid en korsning som ligger längs med deras vanliga väg hem. När de går genom skogen hör de att det är någon efter dem. Det är Chad som har förstått att Marshall tagit en annan väg hem och nu har han hittat dem. Tamaya ser en konstig pöl med gyttja på marken. Hon tar upp gyttja i handen och kastar i Chads ansikte så att hon och Marshall kan springa därifrån. På kvällen upptäcker hon att hon har fått massa utslag på den hand hon tagit upp gyttjan med. I en undandgömd dal fem mil från Woodridge Academy ligger SunRay Farm, något som nästan ingen känner till. De som gör det hade bara en vag uppfattning om vad som försiggår där. Utslagen på Tamayas hand försvinner inte och nästa dag i skolan visar det sig att Chad har försvunnit. Vad var det för konstig gyttja som fanns i skogen? Kan den ha något med SunRay Farm att göra?
 
Detta är en spännande bok för mellanåldern, men den kräver ganska mycket av sin läsare. Det är många svåra ord som mikroorganism, mutation m.m.