Straff

Bildkälla
 
Nu har jag läst ut Straff av en viss Paula Polanski, översatt av Håkan Nesser. Men vem som egentligen har skrivit boken tycker jag känns oklart. Boken börjar med att författaren Max Schmeling kontaktas av en bekant från sina ungdomsår vid namn Tibor Schittkowski. Tibor är döende i ALS och vill be Max om en sista tjänst. Tibor har räddat livet på Max vid två tillfällen när de var unga och menar att Max är skyldig honom en gentjänst för detta. Tibor överlämnar en redogörelse för sitt liv som Max får i uppdrag att läsa och får därigenom en bild av det är Tibor vill be honom om. En kvinna som figurerar i denna text, Kristiana Henkel, får Max att se tillbaka på sitt liv och sina förhållanden. Som läsare får man i takt med att Max får reda på mer en klarare bild av vad som har hänt.
 
Ur "Straff": Välkommen, min vän. Tänk att allting, varenda sak och företag, tar längre tid än vi inbillar oss. Utom själva livet, där är det tvärtom.
 
Jag tyckte att den här boken var lättläst och fram till ungefär de sista 30 sidorna väldigt spännande. Historien är intressant uppbyggd då man som läsare hela tiden får lägga ett pussel av de bitar man får genom berättelsens gång. På slutet tycker jag dock att det blir lite utdraget och krystat när alla trådar ska flätas ihop. Men jag vill enda rekommendera den här boken då den har ett bra flyt och är annorlunda läsning som absolut har en intressant historia att berätta. Författaren som enligt omslaget ska heta Paula Polanski är även en av karaktärerna i boken, och där en pseudonym. Jag tror även att Paula Polanski är pseudonym i verkligheten för en viss Håkan Nesser.